Kastanje Panklaar per 400 gram
Herkomst: Frankrijk - Formaat: Normaal *
Deze bruine energiebrengers zijn rijk aan mineralen en sporenelementen en wie ze eet, krijgt een extra portie kalium, calcium, fosfor, zwavel, ijzer en magnesium binnen. Daarnaast zijn tamme kastanjes eiwitleveranciers en bevatten ze minder vet dan andere noten.
Verse kastanjes zijn in het najaar te koop. Testen of de kastanjes nog goed zijn? Pak een emmer water en degene die boven komen drijven zijn niet goed meer of verdroogd. Verse tamme kastanjes zijn verkrijgbaar van september tot december (Europa). In dat tijdvak worden zij vers, in gepofte vorm aangeboden in de talloze stalletjes in de landen ten zuiden van Nederland. De tamme kastanje is veel minder vet dan de andere noten en bevat meer zetmeel. Het grootste gedeelte van oogst wordt verwerkt tot kastanjepuree, een voedzame puree die als bijgerecht of groente, bij voornamelijk wildgerechten, geserveerd wordt. Een gedeelte van de oogst wordt gedroogd en vormt dan een noot met een heel zachte, specifieke smaak.
Pas op voor kleine gaatjes in de bruine omhulsel van de kastanje, deze geven aan dat er insecten eitjes in gelegd hebben. Tip: Neem een emmer met water en gooi daar de kastanjes in. Degene die gaan drijven zijn niet goed meer (insekten of de noot is verdroogd).
Houdbaarheid ongeveer een week op kamertemperatuur.