Einde seizoen
Wilde Perzik per 500 gram
Herkomst: Spanje - Formaat: Normaal *
De wilde perzik, ook wel bekend als Paraquayos, platte perzik of wilde bosperzik, is een platte, vaak wat onregelmatig gevormde vrucht. De vrucht ligt goed in de hand en is door zijn vorm ook makkelijk te eten. Hij vindt zijn oorsprong in het Zuid-Amerikaanse Paraguay waar Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers de vruchten ontdekten en meenamen naar Europa. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de wilde perzik meestal gekweekt in landen als Spanje, Portugal, Italië en Nieuw-Zeeland.
De wilde perzik heeft sappig, stevig, licht gekleurd vruchtvlees en een delicate zoete smaak (veel zoeter nog dan de gewone perzik). De vrucht is rijk aan calcium, fosfor, kalium en ijzer. Ook het vitamine C gehalte is hoog. De schil is geel van kleur met een ‘rode blos’ en is gemakkelijk van het vruchtvlees te scheiden. De vruchten kunnen uiteraard direct uit de hand gegeten worden of in een salade, maar het stevige vruchtvlees maakt ze ook zeer geschikt voor de grill of warme bereiding (bijvoorbeeld gepocheerd met wat dessertwijn en steranijs).
De perzik is, net als de pruim en de kers, een steenvrucht. Het zoete, zachte vruchtvlees bevat een harde pit. Het zachte aaibare schilletje is eetbaar, maar niet iedereen vindt dat even aantrekkelijk. De perzik en nectarine zijn nauw verwant aan elkaar. Omdat een nectarine geen pluizige schil heeft, krijgt deze steeds vaker de voorkeur van de Nederlandse consument. De verschillende rassen van perziken hebben verschillende kleuren vruchtvlees: zo is er wit, geel en rood.