Asperge Nederland KL I per 250 gram
Herkomst: Nederland - Formaat: AA Klasse I
In Nederland worden sinds de 19e eeuw op grotere schaal asperges geteeld. Het oudste nog bestaande gebied is dat rond Bergen op Zoom, maar sinds de Eerste Wereldoorlog is Noord-Limburg het belangrijkste productiegebied voor asperges. De veiling in Grubbenvorst is daarvan het centrum.
De Nederlandse aspergecultuur is dus ‘slechts’ zo’n honderd jaar oud. Aspergetelers oogsten van begin april tot 24 juni, meestal handmatig. Half maart en begin juli wordt er soms ook wel geoogst, maar kleine hoeveelheden. Witte asperges groeien in de grond (aspergebedden), groen en paars boven de grond.
Asperges worden in klasses verdeeld naargelang de dikte en de schoonheid. Qua dikte wordt het AA-formaat (20-28 mm) als optimaal beschouwd, maar ook de A (16-20 mm), B (12-16 mm) en AAA (>28 mm) formaten worden, indien de asperge verder mooi is, tot de hoogste kwaliteitsklasse gerekend. Om als superieur van kwaliteit te gelden, moet een asperge recht zijn, voldoende lengte hebben, geen verkleuring hebben aan de kop, geen open kop hebben, niet hol zijn, geen beschadigingen bevatten, geen roest (bruine plekjes) bevatten en een mooi regelmatig uiterlijk hebben.
Tegenwoordig is de asperge in elke Nederlandse provincie te vinden maar ligt het centrum nog steeds in Noord- en Midden-Limburg en Noord-Brabant. Nederlandse asperges worden met veel passie geproduceerd zodat je kunt blijven genieten van dit heerlijke seizoensproduct!
Voor meer informatie en lekkere recepten bezoek de site van het Nederlands Asperge Centrum www.aspergecentrum.nl
In de koeling enkele dagen na aankoop te bewaren.