Verse Vijg per stuk
Herkomst: Brazilië - Formaat: Normaal *
Vijgen zijn er in vele verschillende mooie kleuren: van wit, groen, geel, rood tot bijna zwart/paars. Al deze vruchten hebben een eigen kenmerkende smaak. Er valt dus veel te ontdekken. Vijgen zijn feitelijk schijnvruchten. Ze worden gevormd uit de bloembodem en de bloem. Zowel de pitten als het vruchtvlees zijn eetbaar. Vijgen zijn zoet en aromatisch. Zeer verse vijgen kun je mét schil opeten. Als de vijgen iets minder vers zijn kun je ze ook schillen. Snijd de vruchten in de lengte in kwarten. Pel de vruchten nu.
Trek de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af. Het binnenste van de vrucht laat nu los en je hebt mooie partjes vijgenvruchtvlees. Vijgen komen in Nederland meestal uit Zuid-Europa. Turkije is de grootste producent van vijgen. In Nederland kun je ook vijgen oogsten als de vijgenboom op een beschutte plaats staat. Plant zelf eens een vijgenboom als je er plaats voor hebt in de tuin. Omdat vijgen een vrij zoete smaak hebben, is het lekker om ze met een tegenhanger met wat pit te combineren. Bekende voorbeelden zijn rauwe ham, maar ook kaas (gorgonzola of geitenkaas) is heerlijk te combineren. Uit Turkije verkrijgbaar vanaf augustus t/m oktober.
Omdat vijgen zo delicaat zijn en al zo'n lekkere eigen smaak hebben, is het een aanrader om ze bescheiden op te dienen. Zonder al te veel begeleidende smaken. Zo komt de vijg optimaal tot zijn recht.
Was de vijgen voorzichtig onder de kraan en zorg ervoor de de schil heel blijft. Anders komt er water in de vrucht en dat is niet lekker.