Bananen per 5/6 stuks (± 1 kilogram )
Herkomst: Colombia - Formaat: Middelgroot (± 1 kilogram) *
Bananen zijn zeer waardevol als bestanddeel van de menselijke voeding. Bananen zijn zeer voedzaam, bevatten onder andere vitamine A, C, E en enkele B-vitaminen.Bevatten ook nog niacine, foliumzuur kalium, fosfor, magnesium en ijzer en zijn rijk aan koolhydraten.
Er zijn verschillende typen bananen: in Nederland is de meest gebruikte banaan een vrucht van het ras Giant Cavendish, die vers kan worden gegeten, maar in veel tropische landen worden bananen gebruikt die eerst moeten worden gebakken.
Onrijpe bananen moeten narijpen op kamertemperatuur, gescheiden van ander fruit. Bananen nooit in de koelkast bewaren vanwege de kans op lage temperatuur bederf. Rijpe bananen zijn beperkt houdbaar.
De bananen worden in land van herkomst ingepakt in dozen en met schepen naar Europa getransporteerd. Aangekomen in de haven worden de bananen naar de verschillende rijperijen gebracht. In de rijperij worden de bananen in gasdichte cellen gezet.
Tijdens de rijping wordt zetmeel omgezet in suiker. In onrijpe bananen zit 20 keer zoveel zetmeel als suiker en aan het eind van de rijping is dat omgekeerd waardoor de banaan een zoete smaak krijgt.